Bir ülkeye girdiğinizde neden gümrükte yüzünüzün tarandığını hiç merak ettiniz mi? Veya yeni iPhone şifre yerine yüzünüzü kullanarak kilidini nasıl açabiliyor? Cevap, yüz tanıma teknolojisi.
Yüz Tanıma Nedir?
Techopedia, yüz tanımayı “kişinin yüz hatlarına göre kalıpları karşılaştırarak ve analiz ederek bir kişiyi benzersiz bir şekilde tanımlayabilen veya doğrulayabilen biyometrik bir yazılım uygulaması” olarak tanımlar.
Kısacası, herkesin benzersiz bir yüz yapısı vardır. Bu yazılım özelliklerinizi analiz edebilir, bir veritabanındaki bilgilerle eşleştirebilir ve kim olduğunuzu belirleyebilir. Yani yüz tanıma, kimliğinizi doğrulamak için benzersiz yüz yapınızı analiz eden bir yazılım uygulamasıdır.
Yüz tanıma pazarının 2018 yılında 3.97 milyar USD seviyesinde olduğu ve 2025 yılına kadar 10.15 milyar USD’ye çıkacağı tahmin edilmektedir. Bazıları bu teknolojinin kullanımının artması için baskı yaparken, bazıları da bunun güvenliğini ve doğruluğunu sorgulamaktadır.
Yüz Tanıma Nasıl Çalışır?
Yüz tanıma konusunda teknoloji sistemleri bazen değişse de genel işleyiş aşağıdaki gibidir:
- Adım 1: Yüz Algılama
İlk olarak, kamera tek başına veya kalabalıkta bir yüzü algılar ve tanır. Yüz en iyi, kişi doğrudan kameraya baktığında algılanır.
- Adım 2: Yüz Analizi
Ardından, yüzün bir fotoğrafı çekilir ve analiz edilir. Çoğu yüz tanıma, 3B(3D) yerine 2B görüntülere dayanır; çünkü bir 2B fotoğraf, genel fotoğraflarla veya veritabanındaki fotoğraflarla daha rahat eşleştirebilir.
Her yüzü, ayırt edici işaretler veya düğüm noktaları oluşturur ve her insan yüzünde 80 düğüm noktası vardır. Yüz tanıma yazılımı, gözleriniz arasındaki mesafe veya elmacık kemiklerinin şekli gibi düğüm noktalarını analiz eder.
- Adım 3: Bir Görüntüyü Verilere Dönüştürme
Yüzünüzün analizi daha sonra matematiksel bir formüle dönüştürülür. Bu yüz özellikleri kodda sayılar haline gelir ve bu sayısal koda yüz izi (faceprint) adı verilir. Bir parmak izinin benzersiz yapısına benzer şekilde, her insanın kendine özgü yüzü vardır.
- Adım: Eşleşme Bulma
Kodunuz daha sonra diğer yüzlerin bulunduğu bir veritabanı ile karşılaştırılır. Bu veritabanı, karşılaştırılabilecek tanıma bilgisini içeren fotoğraflara sahiptir.
FBI’ın, 21 devlet veri tabanı dâhil, 641 milyondan fazla fotoğrafa erişimi vardır. Erişilebilen bir başka veritabanı örneği de Facebook fotoğraflarıdır. Bir kişinin adıyla etiketlenen fotoğraflar Facebook veritabanının bir parçası haline gelir.
Yüz tanıma teknolojisi son olarak, sağlanan veritabanındaki özelliklerinize uygun bir eşleşme belirler. Eşleşme ve ad ve adres gibi ekli bilgilerle geri döner.
Yüz Tanımadaki Endişeler Nelerdir?
Birçok endüstri günlük görevlerinde biyometrik yüz taramasını uygularken, birçoğu ilerleyen bu teknolojileri kabul etmekte tereddüt etmektedir. Bu teknolojiye karşı olanlar; tanımlamadaki hatalar, verilerin gizliliği ve kötüye kullanımı konularında endişelenmektedirler.
- Tanımlamadaki Hatalar
Yüz tanıma, yüz izlerini veritabanıyla her zaman doğru şekilde eşleştiremez. Genellikle hatalar, kötü görüntüler veya veritabanındaki bilgi eksikliği nedeniyle oluşur. Kötü aydınlatma veya düşük görüntü kalitesi, kişinin düğüm noktalarını doğru bir şekilde analiz etmeyi zorlaştırabilir. Yüzün açıları gizlendiğinde veriler etkilenir. Bu, yüz izinde bir hata oluşturarak veritabanındaki doğru verileri eşleştirmeyi imkânsız hale getirir.
- Gizlilik
Birçok kişi, yüz tanıma ile gelen gizlilik sorunları ile ilgili endişe duymaktadır. Teknoloji sizi takip edebilir, bu da insanları rahatsız eder. Buna ek olarak, son zamanlarda büyük veri ihlalleri çok yaygındır ve yüz tanıma yazılımının topladığı kişisel bilgiler ayrıcalıklı değildir.
Yakın zamanda yapılan bir ihlal, Sınır Ajansı veri tabanından ABD’ye giren ve çıkanlarla ilgili 100.000 fotoğraf ve araç plakasının ele geçirildiğini ortaya koymuştur. Bir milyondan fazla insanın parmak izlerinin ve yüz tanıma bilgilerinin yer aldığı ve bankalar tarafından kullanılan Birleşik Krallık biyometrik sisteminde herkesin erişebileceği bir veritabanı bulunması ise keşfedilen bir başka ihlaldir. İngiltere’de biyometrik sistemde bir başka ihlal keşfedilmiş ve herkesin erişebileceği bir veri tabanı bulunmuştur. Bu ihlaller, yüz tanıma veritabanlarının güvenliğindeki hataların önemini vurgulamaktadır.
- Verilerin Kötüye Kullanımı
Pew Araştırma Merkezi, Amerikalıların %56’sının yüz tanımanın sorumlu bir şekilde kullanılması konusunda kolluk kuvvetlerine güvendiğini, diğerlerinin ise verilerin etik olarak kullanılacağından emin olmadığını bulmuştur.
Çalışma aynı zamanda çoğunluğun kolluk kuvvetlerinin kamusal alanlardaki güvenlik tehditlerinin değerlendirilmesi için yüz tanıma teknolojisinin kullanmasının kabul edilebilir olduğunu; apartman binalarını izleme, çalışanların veya reklam verenlerin katılımının şirket tarafından izlenmesi, kullanıcıların reklam görüntülerine nasıl yanıt verdiğini görme gibi diğer kullanımların ise kabul edilebilir olmadığını düşündüklerini bulmuştur. Bu güvensizlik, özel şirketlerin verileri kötüye kullanacağı korkusundan kaynaklanmaktadır.
Sadece özel kuruluşlar verilere erişim sağlamakla kalmaz, aynı zamanda birçok yüz tanıma veri tabanı herkese açıktır. Bu, herhangi bir kişinin, kötü niyetli olanların bile sizi veritabanında bulabileceği ve izleyebileceği anlamına gelir.
Kaynak: pandasecurity.com
