Yapay zeka nasıl çalışır sorusuna kısa bir tarihi dokunuşla başlayalım.
Nazi şifreleme makinesi Enigma‘yı kırdıktan ve Müttefik Kuvvetler’in II.Dünya Savaşı’nı kazanmasına yardımcı olan matematikçi Alan Turing, tarihi ikinci kez basit bir soruyla değiştirdi: Makineler düşünebilir mi?
Turing’in “Computing Machinery and Intelligence” adlı makalesi (1950) ve ardından Turing Test, yapay zekanın temel amacını ve vizyonunu oluşturdu.
Temelde, Yapay Zeka Turing’in sorusuna olumlu cevap vermeyi amaçlayan bilgisayar bilim dalıdır. Makinelerde insan zekasını taklit etmeye ya da simüle etmeye çalışır.
Yapay zekanın geniş hedefi birçok soru ve tartışmaya yol açtı. O kadar ki, bu alanda evrensel olarak kabul gören bir tanım mevcut değil.
Yapay Zekayı basitçe “akıllı olan makineler yapmak” olarak tanımlamanın en büyük kısıtlılığı yapay zekanın gerçekte ne olduğunu açıklamaması mı? Bir makineyi akıllı yapan nedir?
Çığır açan “Yapay Zeka: Modern Bir Yaklaşım” isimli kitabın yazarları Stuart Russell ve Peter Norvig; çalışmalarını makinelerde akıllı birimlerin teması etrafında birleştirerek soruyu ele alıyorlar. Bunu akılda tutarak, yapay zeka “çevreden algıları alan ve eylemleri gerçekleştiren birimlerin çalışması” olarak tanımlanabilir.
Norvig ve Russell, tarihsel olarak yapay zeka alanını dört farklı yaklaşım ile tanımlıyorlar:
- İnsanca düşünmek
- Rasyonel (Akılcı) düşünmek
- İnsanca hareket etmek
- Rasyonel (Akılcı) hareket etmek
İlk iki fikir düşünce süreçlerini ve akıl yürütmeyi ilgilendirirken, diğerleri davranışla ilgileniyor. Norvig ve Russell, özellikle “Turing Testi için gerekli tüm becerilerin bir aracının rasyonel davranmasına izin verdiğini” belirterek, en iyi sonucu elde etmek için harekete geçen rasyonel birimlere odaklanmaktadır.
Ford’un MIT‘deki yapay zeka ve bilgisayar bilimi profesörü olan Patrick Winston, yapay zekayı “kısıtlamaların sağladığı, birlikte düşünmeyi, algılamayı ve eylemi birbirine bağlayan döngülere yönelik modelleri destekleyen sunumları temsil eden algoritmalar” olarak tanımlamaktadır.
Bu tanımlar ortalama bir insan için soyut görünse de, alanın bilgisayar bilimi alanı olarak odaklanmasına yardımcı olur ve makine ve programların makine öğrenmesi ve diğer yapay zeka alt kümeleriyle doldurulması için bir plan sağlar.
DataRobot CEO’su Jeremy Achin, 2017’de Japonya AI Deneyimi’nde bir kalabalığa hitap ederken, “yapay zeka nasıl çalışır” sorusuna aşağıdaki tanımı yaparak konuşmasına başladı:
“Yapay zeka, normalde insan zekası gerektiren işleri yapabilen bir bilgisayar sistemi. Bu yapay zeka sistemlerinin çoğu makine öğrenmesi, bazıları derin öğrenme ve bazıları da kurallar gibi çok sıkıcı şeyler tarafından destekleniyor.”
Kaynak: builtin.com