SpaceNews’in haberine göre, SpaceX, 2020 yılının ortalarında müşterilerine, Starlink olarak bilinen uzaydan internet girişimiyle geniş bant hizmetleri sağlamayı planlıyor. Washington DC’de gerçekleştirilen medya konferansında, SpaceX başkan ve COO’su Gwynne Shotwell’in belirttiğine göre şirketin, hizmetlere başlaması için her birinde 60 uyduyu barındırmak üzere toplam 6 ila 8 roket fırlatımını gerçekleştirmesi gerekmekte.
Starlink, SpaceX şirketinin binlerce uydudan oluşan takım uydu planı ve bu planda takım uydunun yörüngeye alçak irtifada oturtulup dünyaya internet sağlaması amaçlandı. SpaceX, 12 bin uydu fırlatımını Federal İletişim Komisyonu’ndan lisanslamış bulunmakta. Geçen haftaysa, şirket, ek 30 bin Starlink uydusu ile iletişim kurmak için; radyo frekansı talebini, uluslararası düzenleyici olan Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’ne iletti. Bu, şirketin tahmini 42 bin uyduyu yörüngeye oturtmayı hedeflediğini gösteriyor.
Şirketin sözcüsü, şirketin Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’ne başvurusuna atıfta bulunarak, “Dünya genelinde, özellikle internet bağlantısı olmayan, fazla pahalı veya güvenilmez hizmetlerin olduğu bölgelerde; hızlı ve güvenilir internete olan talep hızla artıyor. SpaceX, kullanıcıların öngörülen ihtiyaçlarındaki büyümeyi karşılamak için Starlink’in toplam ağ kapasitesini ve veri yoğunluğunu ayarlamak adına adım atacak.” diye konuştu.
Uydudan İnternet Dönemi Gerçek mi Oluyor: Starlink
Şu zamana kadar, SpaceX, mayıstaki fırlatmada sadece 60 Starlink uydusu gönderebildi ve bu uydulardan üçü yörüngeye oturduktan bir süre sonra arızalandı. SpaceX, gerektiğinde cihazları uzaydan kaldırabilme kabiliyetini kanıtlamak için kalan uydulardan ikisini yörünge dışına aldı. Kalan uydularsa kendilerini daha yüksek rakımlara taşıdı. Bu uydular çalışmaya başlamış gibi gözüküyor. SpaceX’in CEO’su Elon Musk, pazartesi gecesi Starlink sistemini kullanarak “Vay, işe yaradı.” tweetini attı.
İnsanların Starlink internetini kullanmaya başlamadan önce hala halledilmesi gereken birçok detay var. Uyduların fırlatılmasının yanı sıra, SpaceX’in, kullanıcıların uydulardan geniş bant sinyallerini alabilmesi için kullanılan küçük bir cihaz olan kullanıcı uç birimini geliştirmesi gerekli. SpaceNews’a göre, şirketin ayrıca bu hizmeti nasıl sunacağına karar vermesi de lazım. Shotwell, internet hizmetinin direkt olarak kullanıcılara sunulabilmesinin mümkün olduğunu ancak bazı ülkelerde kullanıcıların telekom servis sağlayıcıları aracılığıyla kayıt olması gerekebileceğini söyledi. Fiyat aralığının da belirlenmesi gerekli.
SpaceNews’un haberine göre, Shotwell, “Bu SpaceX için çok farklı bir iş alanı. Uzay teknolojisinde kalkınmamızı sağlıyor ama aynı zamanda bir tüketici iş kolu.” dedi.
Kaynak: theverge.com