Üniversite Denemesi ( Otonom Robot )
Öğrenciler ve profesörler bu güz döneminde üniversiteye gittiklerinde kampüste beklenmedik bir şey görebilirler; otonom robot-lar.
Salı günü San Francisco menşeli bir start-up olan Starship Technologies ek 40 milyon dolarlık bir fonu güvenceye aldıklarını ve önümüzdeki iki sene boyunca ABD genelinde üniversite kampüslerine binlerce dağıtım robotu göndermeyi planladıklarını açıkladı.
CEO Lex Bayer bir basın bildirisinde “Bu yeni yatırım, hizmetimizi bir milyondan fazla öğrenciye ulaştırma hedefimize doğru ilerlerken, Starship’in daha fazla kampüse yayılmasını sağlayacak.” dedi.
“Bütün bir üniversite nesli akıllı telefonlarından birkaç dokunuşla robottan dağıtım bekledikleri bir dünyada büyüyorlar.”
Starship’in 6 tekerli otonom robotları halihazırda 2 kampüste yiyecek ve manav teslimatı yapıyor. Bunlar Virginia’daki George Mason Üniversitesi ve Arizona’daki Northern Arizona Üniversitesi.
Gelecek iki yıl boyunca şirket, Eylül’de Indiana’daki Purdue üniversitesi ve bu güz döneminde Pennsylvania’daki Pittsburgh Üniversitesi’nden başlayarak kampüs sayısını 100’e çıkarmayı ümit ediyor.
Yeni bir Verge hikayesine göre Starship her bir yeni kampüse 25 ila 50 adet arasında robot göndermeyi planlıyor. Yani bundan iki yıl sonra* üniversite öğrencileri pizza ve diğer abur cuburlarını yatakhanelerine kadar getirebilecek** 5000’den fazla otonom robot sahibi olabilirler.
Çevirmen Notları
* Tabii ki bu süre üniversite öğrencilerinin, bu robotların kullanılacağı alanlardaki işletme sahiplerinin vs. vereceği reaksiyona göre değişiklik gösterecektir.
** Robotların gidebilecekleri güzergahlar için de kampüslere ek geliştirme ve eklentiler yapılmak zorundadır. Dolayısıyla haberde geçen yatakhaneye kadar getirebilme seviyesine ulaşmanın tahmin edilenden çok daha fazla zaman alacağını düşünüyorum.
Son olarak da bu sistemin ruh hali günden güne değişiklik gösterebilen -insan olmanın doğası gereği- , bunu da yaptığı işe yansıtan garsonları daha dikkatli ve güler yüzlü olmaya sevk edeceğine inanıyorum..
Kaynak: futurism.com
