Plüton bir Gezegen midir? Nasa yöneticisi ve Brian May tartışmayı tekrar alevlendirdi
Uluslararası Astronomi Birliği (IAU), 2006 yılında herkesi şaşkınlığa uğratan bir karar alarak artık Plüton’un bir gezegen olmadığını duyurdu. Kuiper Kuşağı üzerinde benzer büyüklükte cisimler bulunmuştu ve bunun üzerine IAU yeni bir gezegen tanımı yapmıştı. Bu tanımdaki kriterlere göre; bir gezegen yörüngesi etrafındaki çevreyi temizleyebilmeliydi*. Plüton gezegeninin bunu yapamadığı gerekçe gösterilerek bir cüce gezegen olarak tekrar sınıflandırılmıştı. Bu karar, güneş sistemini 9 gezegenli bir yapı olarak öğrenen herkesi şaşırtmış ve aynı zamanda üzmüştü.
Şimdi de NASA yöneticisi Jim Bridenstine, tartışmayı alevlendiren bir açıklamada bulundu: “Bilin diye söylüyorum, benim görüşüme göre, Plüton bir gezegendir.” Bu ifadesini Twitter’da şaka yollu konuştuğu bir kliple paylaştı ve şöyle devam etti: “NASA yöneticisi Plüton’u gezegen ilan etti tekrar diye yazabilirsiniz. Söylediklerimin arkasındayım. Ben bu şekilde öğrendim ve buna bağlı kalıyorum.”
Bridenstine’ın bu cesur hamlesinden etkilenen Queen gitaristi ve astrofizikçi Brian May, Instagram’dan bir paylaşım yaparak ona destek çıktı. Yaptığı paylaşımda, “Yetkili falan değilim ama ne olursa olsun ben buna kesinlikle katılıyorum. Plüton ben daha doğmadan keşfedildi ve gezegen olarak sınıflandırıldı. Bir Gezegen’in -başka bir şeyin etrafında değil de- Güneş’in etrafında dönen küresel hatlara sahip objelerin bulunduğu bir ailenin üyesi olması, o zamanlar herkesin içgüdüsel olarak kabul ettiği bir şeydi. Bu nedenle, bence Plüton klasik bir GEZEGENDİR, nokta!” dedi.
May gezegen sınıflandırılmasının nasıl yapıldığından bahsederek, bu konuya karşı çıkıyor. Plüton’un gezegenler bölgesinin sınırında olduğunu ve onun ötesinde kalan her cismin Kuiper Kuşağı Objesi olduğunu söylüyor. May, gezegen kelimesinin Yunanca’da “dolaşan yıldız” anlamına gelen bir kelimeden geldiğini ve tanımların evrenle ilgili bilgilerimiz geliştikçe zaman içerisinde nasıl değiştiğine de işaret ediyor.
May, Plüton için New Horizons (Yeni Ufuklar) görevinin Baş Araştırmacı’sı olan Alan Stern’e de atıfta bulunuyor. Bu görevde, heyecanla tartışılan Plüton’un büyüleyici yakın plan fotoğrafları çekiliyor. Stern, bilimsel başarılarının yanı sıra Plüton’a sahip çıkmak için icat ettiği meşhur “Plüton selamı” ile tanınıyor. Eğer siz de May, Bridenstine ve Stern gibi Plüton’a destek çıkmak istiyorsanız, bu selamı öğrenebilir ve kullanabilirsiniz.
*Gezegen yörüngesinde dolanırken yörüngesi üzerinde bulunan maddelerin tamamını üzerine toplaması.
Kaynak: digitaltrends.com

