Dünya üzerindeki yaşamın rekabet ve doğal seleksiyon yoluyla değişmesine benzer şekilde, yapay zeka da rekabete dayalı bir dünyaya girdiğinde gelişebilir ve değişebilir mi? Bu OpenAI ’daki araştırmacıların deneyler aracılığıyla cevaplamaya çalıştığı soru. OpenAI ajanları veya botları saklambaç oynadıkları sırada, birkaç farklı stratejiyi bir araya getirebildiklerini ve diğer takımlarda karşılaştıkları teknikleri onlara karşı koyabilmek için geliştirebildiklerini buldular.
İlk başta saklananlar ve arayanlar etrafa dağıldılar. Ancak 25 milyon oyundan sonra saklananlar, odadaki çıkışları engellemek ve kendilerini saklamak için kutuları nasıl kullanacaklarını öğrendiler. Ayrıca birbirleriyle nasıl çalışacaklarını, çıkışları kapatmak için blokları beraber nasıl kullanacaklarını da öğrendiler. 75 milyon oyundan sonra ise arayanlar rampaları duvarlara doğru hareket ettirip, engelleri aşarak saklananları bulmayı öğrendiler. Bununla birlikte yaklaşık 85 milyon oyundan sonra, saklananlar çıkışları engellemeden önce kale içindeki rampayı yanlarına almayı öğrendi ve bu yüzden arayanların kullanacakları hiçbir araç kalmadı.
OpenAI ’dan Bowen Baker’ın dediği gibi:
“Takım yeni bir strateji öğrendiğinde, karşı tarafın bu duruma adapte olması için baskı oluşturur. Organizmalar arasında sürekli rekabet olan dünyada insanların nasıl geliştiğine dair gerçekten ilginç bir benzerlik var.”
Ajanlar bu kadarıyla kalmadı. Sonunda, rampaları belirli bir açıyla duvarlardan geçirerek etraflarındaki sorunlardan istifade etmeyi de öğrendiler. Bower, yapay zeka cevabını bulamadığımız karmaşık problemlere çözüm üretebileceğini öne sürdü. “Belki de insanların çözemediği sorunları çözme yetisine sahip olabilir” dedi.
Kaynak: engadget.com
