Nesnelerin İnterneti Nedir? (IoT)
Nesnelerin İnterneti (IoT), internet üzerindeki diğer cihazlara ve sistemlere veri bağlamak ve veri alışverişi yapmak amacıyla sensörler, yazılım ve diğer teknolojilerle gömülü fiziksel nesneler ağını tanımlar. Bu cihazlar sıradan ev eşyalarından sofistike endüstriyel aletlere kadar uzanmaktadır. Bugün 7 milyardan fazla bağlı IoT cihazının bulunmasının yanı sıra, uzmanlar bu sayının 2020’ye kadar 10 milyara ve 2025’e kadar 22 milyara çıkmasını bekliyor.
Neden IoT Bu Kadar Önemli?
Geçtiğimiz birkaç yıl içinde IoT, 21. yüzyılın en önemli teknolojilerinden biri haline geldi. Artık gündelik nesneleri – mutfak aletleri, arabalar, termostatlar, bebek monitörleri – gömülü cihazlar aracılığıyla internete bağlayabildiğimiz için, insanlar, süreçler ve nesneler arasında kesintisiz iletişim mümkün.
Düşük maliyetli bilgi işlem, bulut, büyük veri, analitik ve mobil teknolojiler sayesinde fiziksel şeyler minimum insan müdahalesiyle veri paylaşabilir ve toplayabilir. Bu hiper bağlantılı dünyada, dijital sistemler, bağlantılı şeyler arasındaki her etkileşimi kaydedebilir, izleyebilir ve ayarlayabilir. Fiziksel dünya dijital dünyayla buluşuyor ve işbirliği yapıyor.
Hangi Teknolojiler IoT’yi Mümkün Kıldı?
IoT fikri uzun zamandır var olmakla birlikte, bir dizi farklı teknolojideki son gelişmelerin bir araya gelişi bunu pratik hale getirdi.
Düşük maliyetli, düşük güçlü sensör teknolojisine erişim: Uygun fiyatlı ve güvenilir sensörler IoT teknolojisini daha fazla üretici için mümkün kılmakta.
Bağlantı: İnternet ağ protokolleri, verimli veri aktarımı için sensörleri buluta ve diğer “şeylere” bağlamayı kolaylaştırdı.
Bulut bilişim platformları: Bulut platformlarının kullanılabilirliğindeki artış, hem işletmelerin hem de tüketicilerin, hepsini yönetmek zorunda kalmadan ölçeklendirmek için ihtiyaç duydukları altyapıya erişmelerini sağladı.
Makine öğrenimi ve analitiği: Makine öğrenimi ve analitik alanındaki ilerlemelerle birlikte, bulutta depolanan çeşitli ve büyük miktarda verilere erişimin yanı sıra, işletmeler bilgileri daha hızlı ve daha kolay bir şekilde toplayabilir. Bu müttefik teknolojilerin ortaya çıkması IoT’nin sınırlarını zorlamaya devam ediyor ve IoT tarafından üretilen veriler de bu teknolojileri besliyor.
Konuşmalı yapay zeka (AI): Sinir ağlarındaki gelişmeler, IoT cihazlarına (dijital kişisel asistanlar Alexa, Cortana ve Siri gibi) doğal dil işlemeyi (NLP) getirdi ve onları ev kullanımı için çekici, uygun fiyatlı ve uygulanabilir hale getirdi.
Endüstriyel IoT(IIoT) Nedir?
Endüstriyel IoT (IIoT), özellikle bulut teknolojilerini kullanan sensörlerin ve cihazların enstrümantasyonu ve kontrolü açısından endüstriyel ortamlarda IoT teknolojisinin uygulanmasını ifade eder. Son zamanlarda, endüstriler kablosuz otomasyon ve kontrol sağlamak için makineler arası iletişim (M2M) kullanmaktadır. Ancak bulut ve ilgili teknolojilerin (analitik ve makine öğrenimi gibi) ortaya çıkmasıyla endüstriler yeni bir otomasyon katmanı elde edebilir ve onunla yeni gelir ve iş modelleri oluşturabilir. IIoT bazen sanayi devriminin dördüncü dalgası veya Endüstri 4.0 olarak adlandırılır. IIoT’nin bazı yaygın kullanımları aşağıdaki gibidir:
- Akıllı üretim
- Önleyici ve tahmine dayalı bakım
- Akıllı güç şebekeleri
- Akıllı Şehirler
- Bağlantılı ve akıllı lojistik
- Akıllı dijital tedarik zincirleri
Kaynak: oracle.com