Elon Musk, Mars’ı yaşanabilir hale getirmek için güneş reflektörleri ve nükleer reaktör planlarını paylaşıyor
“Mars’a nükleer bomba atma” ve gezegeni insan kolonilerinin devamını sağlayabileceği kadar ısıtmak için “yapay güneşler” yaratma fikirlerini uzun zamandır savunan SpaceX CEO’su Elon Musk, güneş reflektörleri kullanmanın daha uygun bir seçenek olduğunu söylüyor. Musk, gezegenin kutuplarına bomba atmak yerine, güneş ışınlarını yansıtacak şekilde binlerce uydu (esasen dev aynalar gibi) yerleştirmenin daha mantıklı olduğunu tweetledi.
Musk, yıllardır “Mars’a nükleer bomba atma” fikrini öneriyordu. Kısa bir süre önce de Twitter’da Nuke Mars (Mars’ı Bombala) tişörtünü sergilemişti.
Şimdi ise fikirlerinde bir değişiklik olmuş gibi görünüyor. Musk, salı günü “Mars’ı ısıtmak için binlerce güneş reflektör uyduya sahip olmak, yapay güneşlere kıyasla mantıklı olabilir (daha sonra belirlenecek)” şeklinde tweet attı.
Musk yapay güneşler ile daha sonraki tweetinde açıkladığı “Mars’a bomba atma” önerisine göndermede bulundu.
“Mars’a nükleer bomba atma, yapay güneşler yaratmak için atmosferin üstündeki çok düşük serpintili nükleer füzyon patlamalarının kesintisiz akışını ifade ediyor. Güneşimize benzer şekilde, Mars’ın radyoaktif hale gelmesine neden olmayacak.”
Kuşkusuz nükleer bir deneyin, uzayın neresinde yapılırsa yapılsın, riskleri ve sonuçları vardır. Musk, Mars’a nükleer bomba atmanın da riskli olabileceğini kabul ediyor ancak gerçek zamanlı denetimler ve ince ayarlarla kontrol edilemeyecek bir şey olmadığını da belirtiyor.
“Bence riskli değil ve gerçek zamanlı olarak ayarlanabilir/geliştirilebilir. Mars, bu güneş sisteminin füzyon reaktöründen (Güneş) oldukça uzakta olduğundan, esasen kütleyi enerjiye dönüştürmenin en etkili yolunu bulmamız gerekiyor.”
Etik/ahlaki ikilemler bir kenara, Mars’a bomba atma fikri, mantığa ve bilime dayanıyor. Gezegenin atmosferinde bir dizi nükleer patlama, gezegenin atmosferik ve yüzey sıcaklığında bir yükselmeye neden olacaktır. Gezegendeki herhangi bir yüzey buzunu eritmenin yanı sıra, eylem atmosferik gazlardaki değişiklikleri tetikleyecek ve küçük bir sera etkisi yaratacaktır. Kızıl Gezegen, güneş ışınımının kaçmasına izin vermek yerine onu daha fazla emen bir atmosferle gelecekte yaşanabilir sıcaklıklara sahip olabilir.
Ancak “Mars’a nükleer bomba atma” fikrinin henüz yürürlükte olmamasının uzay yasaları, etik argümanlar, masrafı ve geri dönüşü olmayan doğası vb. tüm nedenlerinden dolayı, bu fikir olası gözükmek yerine bir ihtimal olarak kalıyor.
Kaynak: firstpost.com
