Üretimin sayısallaştırılması sayesinde ürün üretme şeklimizle ilgili önemli bir dönüşümün ortasındayız. Bu geçiş o kadar ilgi çekici ki, üretimde gerçekleşen dördüncü devrimi temsil etmek için Endüstri 4.0 olarak adlandırılmaktadır. Birinci Sanayi Devriminden ikincisine yani su ve buhar gücünü makineleştirmeden, seri üretim ve montaj hatlarında elektriği kullanmaya geçildi. Dördüncü sanayi devrimi ise, üçüncüde gerçekleşen bilgisayarların ve otomasyonun benimsenmesini kullanarak veri ve makine öğrenimi ile donatılmış akıllı ve otonom sistemlerle bunu geliştirecektir. Bazı kesimler Endüstri 4.0’ı yalnızca pazarlama amaçlı bir kelime olarak görse de, üretimde dikkatimizi çekmesi gereken değişimler yaşanıyor.
Endüstri 4.0, Endüstri 3.0’ın bilgisayarlaşmasını optimize ediyor
Bilgisayarlar Endüstri 3.0‘da tanıtıldığında, tamamen yeni bir teknolojinin eklenmesiyle bu durum kargaşaya yol açtı. Şimdi ve Endüstri 4.0 geliştikçe de bilgisayarlar birbirine bağlantılı hale geliyor ve nihayetinde insan müdahalesi olmadan kararlar almak için birbirleriyle iletişim kuracaklar. Siber fiziksel sistemler, Nesnelerin İnterneti (IOT)ve Sistemler İnternetinin kombinasyonu, Endüstri 4.0’ı ve akıllı fabrikayı gerçeğe dönüştürüyor. Daha fazla veriye eriştikçe daha akıllı hale gelmeye devam eden akıllı makinelerin desteği sayesinde; fabrikalarımız daha verimli, üretken ve daha az savurgan hale gelecektir. Sonuç olarak, birbirlerine dijital olarak bağlı olan ve Endüstri 4.0’ın gerçek gücüne neden olan bilgiler oluşturup paylaşan bu makinelerin ağıdır.
Günümüzde Endüstri 4.0 Uygulamaları
Birçok kuruluş hala Endüstri 4.0‘ın işlerini nasıl etkileyebileceğini inkar ediyor olabilir ya da benzersiz kullanım durumlarında en iyi nasıl benimseneceğini bilmek için yetenek ya da bilgi bulmakta zorlanıyor olabilir, fakat diğer birçok şirket bugün değişiklikleri uygulamaya koyuyor ve akıllı makinelerin işlerini geliştirdiği bir geleceğe hazırlanıyorlar. İşte olası uygulamalardan sadece birkaçı:
- Fırsatları belirleyin: Bağlantılı makineler muazzam boyutlarda veri toplayabilir ve bu veriler performansları, bakımları ve başka konularda bilgi sağlayabilir hem de belirlediği model ve görüşleri analiz edebilir ki bunu, bir insanın makul bir süre içinde yapması imkansızdır. Endüstri 4.0, üreticilerin nelere ihtiyaç olduğunu bilerek operasyonlarını hızlı ve verimli bir şekilde optimize etmeleri için bir fırsat sunar. Bir Afrika altın madeni, ekipmanlarındaki sensörlerden gelen verileri kullanarak, liç sırasında oksijen seviyelerinde bir sorun olduğunu tespit etti. Sabitlendikten sonra getirilerini %3.7 oranında artırarak yıllık 20 milyon dolar tasarruf ettiler.
- Lojistik ve tedarik zincirlerini optimize edin: Bağlantılı bir tedarik zinciri, yeni bilgiler sunulduğunda düzenleyebilir ve uyum sağlayabilir. Bir hava durumu gecikmesi gönderinin gelmesini engellerse, bağlantılı bir sistem bu gerçekliğe proaktif olarak uyum sağlayabilir ve üretim önceliklerini değiştirebilir.
- Otonom ekipman ve araçlar: Gemilerden nakliye konteynerlerini teslim alırken işlemleri kolaylaştırmak için otonom vinçlerden ve kamyonlardan yararlanan nakliye sahaları vardır.
- Robotlar: Bir zamanlar yalnızca büyük bütçelere sahip büyük şirketler için mümkün olan robotlar artık daha uygun fiyatlı ve her büyüklükteki kuruluşun kullanımına açık. Otonom robotlar, bir depoda ürün seçmekten nakliye için hazır hale getirmeye kadar üreticileri hızlı ve güvenli bir şekilde destekleyebilirler. Robotlar, Amazon depoları etrafında mal taşır, aynı zamanda maliyetleri azaltır ve online perakendeci için zemin alanının daha iyi kullanılmasını sağlar.
- Katmanlı Üretim (3D baskı): Bu teknoloji, son on yılda büyük bir ilerleme kaydetmiş ve prototip oluşturma için kullanılandan gerçek üretime kadar ilerlemiştir. Metal katmanlı üretimdeki ilerlemeler, üretim için çok sayıda olanak sağlamıştır.
- Nesnelerin İnterneti (IoT)ve bulut : Endüstri 4.0’in önemli bir bileşeni, bağlantılı cihazlarla nitelendirilen Nesnelerin İnterneti’dir. Bu sadece dahili operasyonlara yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda verilerin depolandığı bulut ortamının kullanılmasıyla, ekipman ve operasyonlar, aynı ekipmanı kullanan diğer kişilerin görüşlerinden faydalanarak veya daha küçük işletmelerin tek başlarına yapamayacakları teknolojiye erişmelerine izin vererek optimize edilebilir.
Endüstri 4.0 hala gelişiyor ve 30 yıl öncesine kadar resmin tamamını göremesek de, teknolojileri benimseyen şirketler Endüstri 4.0’ın potansiyelini fark ediyorlar. Aynı şirketler, İnternet 4.0 tarafından mümkün kılınan yeni iş sorumluluklarını üstlenmek ve doğru becerilere sahip yeni çalışanları işe almak için mevcut iş güçlerini nasıl geliştirecekleri konusunda da büyük çaba gösteriyorlar.
Kaynak: forbes.com

İşte işini iyi yapn bir çevirmen. Metin anlaşılır, akıcı ve yalın. Bir okuyucu daha fazla ne isteyebilir ki? Teşekkürler Kübra Biliç.