Elon Musk, Starship adlı uzay aracının 6 ay içinde yörüngeye ulaşacağını ve hatta gelecek sene mürettebatla uçabileceğini açıkladı
SpaceX CEO’su Elon Musk, şirketin yeni nesil uzay aracı olan ve tamamen “hızlı yeniden kullanılabilirlik” için tasarlanan Starship hakkında yeni bilgiler paylaştı. Musk, 2017’deki ilk tanıtımından sonra kısmen denemeler ve geliştirmelerle evrimleşen Starship’in tasarımının arkasındaki teknolojiyi ele aldı.
Musk, Starship’in insanların gezegenler arası yolculuk yapmaları için nasıl kullanılacağını açıkladı. Detaylı açıklamalarının arasında, Starship’in yakıt aktarımı için halihazırda yörüngede bulunan tanker Starshipler ile kenetlenerek uzayda nasıl yakıt dolumu yapacağı da vardı. Bu, uzay aracının Dünya’dan Ay’a veya Mars’a gidebilmesi için; kalkış sonrası yeterli yakıtı gemiye alabilmesi için gerekli, özellikle de 100 tona kadar kargo taşıyacağı düşünülürse.
Bahsi geçen kargoda, gezegen yüzeylerinde üsler inşa etmek için malzemeler olacak. Dahası, gezegenden gezegene uzun mesafeli uçuşlarda 100 kişiye kadar yolcu da taşınacak.
Bunlar yine de çok uzun vadeli hedefler ancak Musk, şu anki Starship prototiplerinin neslinin gelişimi ve gelecekte yörüngeye çıkması ve ilk yolcularını taşıması planlanan Starshipler ile ilgili detayları da paylaştı.
Mk1, Mk2 adlı Starshipler ve yakında inşa edilecek Mk3 ve Mk4 adlı yörüngesel test cihazları; Dünya’nın atmosferine tekrar girebilmeleri için taşıtları yönlendirecek bir kanatçık tasarımına sahip olacak. Bu tasarım sayesinde, yere inerken dikey konuma gelebilmek için bir nevi takla manevrası yapmadan önce hava direncini artırmak ve hızı azaltmak için yatay hareket ederek atmosfere ‘göbek üstü’ girebilecekler. Etkinlikte gösterilen bir simülasyondan anlaşıldığı üzere, Falcon iticilerinin şu anki iniş sürecinden çok daha zor gözüktüğü için -her ne kadar en az Falcon iticileri kadar kontrollü olsa da- bu inişi izlemek imkansız olacak gibi gözüküyor.

Musk ayrıca Starship’i yörüngeye çıkarmak için kullanılacak yardımcı roket olan Super Heavy’nin tasarımını paylaştı. Starship’in 1,5 katı boya sahip olan ve sıvı oksijenle çalışan roket, 37 tane Raptor motoruna ve aynı zamanda Dünya’ya dönüş yolculuğu için inişte kullanılacak 6 tane ayağa ve açılabilir ızgaralı kanatçıklara sahip olacak.
Musk, Boca Chica’da sunduğu Mk1 Starship’inin ilk deneme uçuşlarına bir iki aya başlayacağını söyledi. Uçuş, 21 kilometrenin hemen altındaki alt yörüngesel irtifaya gerçekleşecek. Uzay aracı prototipinde bu uçuşta kullanacağı halihazırda üç Raptor motoru bulunuyor.
Daha sonra, şu anda Florida’da Cape Canaveral’daki başka bir SpaceX tesisinde inşa edilmekte olan Mk2 Starship’i de benzer bir yüksek irtifa testine girecek. Musk, her iki cinsin de birbiriyle rekabet etmeye devam edeceğini ve Starship prototip ve roketlerini eş zamanlı olarak inşa edileceğini açıkladı. Mk3 gelecek ayın başında Boca Chica’da ve hemen sonrasında da Mk4 Florida’da inşa edilmeye başlanacak. Musk, Mk1’in alt yörüngesel yolculuğundan bir sonraki Starship test uçuşunun Super Heavy adlı itici ve Mk3 ile gerçekleştirilecek bir yörüngesel fırlatma olabileceğini açıkladı.

Kaynak: spacex.com/starship
Starship Uzay Aracını ve İticilerini Geliştirdiler
Musk, SpaceX’in hem uzay araçlarını ve hem de iticileri Boca Chica’da ve Cape’de olabildiğince hızlı inşa edeceğini ve rekabetin bir sonucu olarak uzay aracının parçalarının hem tasarımı hem de üretimini gittikçe daha çok geliştirdiklerini söyledi.
Örneğin, Mk1’de uzay aracının gövdesini oluşturan halkalar için kaynaklı paneller kullanılmış ancak Mk3 ve Mk4’te uzay araçlarının bütün çapını kaplayacak tek bir kaynakla lehimlenmiş tamamı paslanmaz çelikten levhalar kullanılacak. Etkinlik alanında buna benzer bir halka bulunması SpaceX’in bunu gerçekleştirme yolunda için hayli ilerlediğini gösteriyor.
Bu şekilde hızlı prototip üretme, SpaceX’e Mk2’yi iki ay, Mk3’ü üç ay ve Mk4’ü dört ay vb. içinde inşa edip uçmaya hazırlama olanağını verecek. Musk, Mk3 veya Mk5’in yörüngesel teste tabi olacağını ve bunları altı aydan kısa bir sürede bitirmek istediği de belirtti. Nihayetinde hem Boca Chica’dan hem de Cape’den Starship’in mürettebatlı uçuşlarının kalkacağını ve tesislerin Mk4 bitene dek sadece Starshipler üretmeye odaklanacağını, daha sonrasında ise Super Heavy adlı iticiyi geliştirmeye başlayacaklarını ekledi.
Musk, şu andan itibaren ilk yörüngesel uçuşa kadar SpaceX’in toplamda 100 tane kendi üretimi olan Raptor roket motoruna ihtiyaç duyacağını söyledi. Musk’un belirttiğine göre, şu anki hızda her sekiz günde bir tane üretiliyor ancak birkaç ay içinde üretimi her iki günde bir tane olacak şekilde artıracaklar; ve 2019’un ilk çeyreğinde her gün bir tane üretimi hedefliyorlar.
Yoğun ve hızlı inşa ve test döngülerinden ve Musk’ın amaçlarının “iticiyi günde 20 kez kullanabilecek” ve “uzay aracını günde üç veya dört kez uçurabilecek” şekilde hızlı yeniden kullanılabilirliğe ulaşmak olduğunu söylemesinden ötürü, şirket vaatlerinin uygulanabilirliğini teoride çok çabuk bir şekilde kanıtlamalı. Bütün bunların bir sonucu olarak Musk, insanların gelecek yıl kadar yakın bir zamanda Starship’in test uçuşlarına çıkabileceği konusundaki iyimserliğini belirtti.
Uzay aracı, hızlı yeniden kullanılabilirlik özelliğini kısmen SpaceX’in Starship için tasarladığı ısı kalkanına borçlu. Tasarımda, uzay aracının bir yarısında paslanmaz çelik cila ve yörüngeye tekrar girişte ısıya en çok maruz kalan alt kısımda ise seramik karo kullanılmış. Musk, paslanmaz çelik yerine karbon fiber kullandıkları ilk fikirlerinin aksine, kullanılan iki maddenin de yörüngeye tekrar girmenin zorluklarına dayanıklı ve sık kullanıma elverişli olduğunu ve büyük bir masrafa mal olmayacağını belirtti.
Musk gerçeklerle çok da örtüşmeyen tarihler belirlemesi ile biliniyor ancak Starship’in ilk testleri şimdilik tahminlerinin gerisinde değildi.
Kaynak: techcrunch.com