Blockchain yadsınamaz bir şekilde kabul edilmeli ki dahiyane bir buluştur. 2008 yılında takma adı Satoshi Nakamoto diye bilinen (kimliği bilinmiyor) bir kişinin veya bir grup beynin ortaya koyduğu teknolojidir. Fakat o zamandan beri, daha büyük bir şeye dönüşmüştür ve herkesin sorduğu asıl soru şudur: Blockchain Teknolojisi Nedir?
Bazen Dağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT)1 olarak da adlandırılan Blockchain, ana merkezi olmayan ve kriptografik özet2 kullanımı yoluyla herhangi bir dijital varlığın kaydını değiştirilemez ve şeffaf hale getiren sistemdir.
Blockchain teknolojisini anlamak için bir kıyas gerekirse “Google Dokümanlar” sistemini örnek verebiliriz. Belge oluşturup onu bir grup insanla paylaştığımızda belgenin kopyalanması veya aktarılması yerine doğrudan dağıtırız.
Bu, herkesin belgeye aynı anda erişmesini sağlayan merkezi olmayan bir dağıtım zincirini oluşturur. Dokümandaki tüm değişiklikler gerçek zamanlı olarak kaydedilirken, değişiklikler tamamen şeffaf şekilde görüntülenir ve hiç kimse birilerinin değişiklik yapmasını beklemek için sürecin dışında kalmaz.
Elbette, blockchain teknolojisi “Google Dokümanlar”ın sisteminden çok daha karmaşıktır, ancak kıyaslama oldukça uygundur, çünkü bu blockchain teknolojisi nedir sorusunun üç önemli noktasını açıklamaktadır:
- Dijital varlıklar kopyalanmak veya aktarılmak yerine dağıtılmaktadır.
- Varlığın ana bir merkezi yoktur ve gerçek zamanlı tam erişim sağlar.
- Şeffaf bir değişiklik defteri belgenin bütünlüğünü korurken varlığa olan güveni de artırır.
Blockchain özellikle gelecek vaat eden ve devrim niteliğinde bir teknolojidir çünkü mevcut riskleri azaltmaya yardımcı olurken, sahtekarlığı ortadan kaldırır ve sayısız kullanım için ölçeklenebilir bir şekilde şeffaflık sağlar.
1 – Distributed Ledger Technology : Tüm ağ katılımcıları dağıtılmış deftere ve değişmeyen işlem kayıtlarına erişebilir. Bu paylaşılan defter ile, işlemler yalnızca bir kez kaydedilir ve geleneksel iş ağlarında tipik olan tekrar eden kayıtlar önlenir.
2 – Kriptografik Özet :Değişken boyutlu veri girişi işleminden sabit boyutlu ve benzersiz bir karma değeri ifade eder.
“Blockchain Teknolojisi Nedir?” sorusuna cevap bulabileceğiniz diğer kaynaklar:
Kaynak – 1 : builtin.com
Kaynak – 2 : blockgeeks.com
Kaynak – 3 : ibm.com