Blockchain nasıl çalışır sorusunun cevabını temel yapı taşları ile alıyoruz.
Bir blokchain kullanmanın tüm amacı, insanların – özellikle birbirine güvenmeyen kişilerin – değerli verileri güvenli, değiştirmeye karşı korumalı bir şekilde paylaşmalarını sağlamaktır.
Blockchain üç önemli kavramdan oluşur: bloklar, madenciler ve düğümler.
Bloklar
Her zincir birden fazla bloktan oluşur ve her blok üç temel unsurdan meydana gelir:
- Bloktaki veriler.
- 32 bitlik tam sayıdan oluşan nonce1 diye anılan numaralar. Nonce, bir blok meydana getirildiğinde rastgele oluşturulur, bu daha sonra bir blok başlık karması (hash)2 üretir.
- Hash, nonce’ye gömülü 256-bitlik bir sayıdır. Çok sayıda sıfır ile başlamalıdır (yani çok küçük olmalıdır).
Bir zincirin ilk bloğu oluşturulduğunda, bir nonce şifreli karma (hash) değerini üretir. Bloktaki verilerin imzalı olduğu ve sonsuza dek çıkarılmadığı sürece nonce ve karmaya (hash) bağlı olduğu kabul edilir.
Madenciler
Madenciler, madencilik adı verilen bir süreçle zincir üzerinde yeni bloklar oluştururlar.
Bir blockchainde her bloğun kendine has bir nonce ve hash’i vardır, ancak zincirde önceki bloğun hash değerine de referansta bulunulur, bu nedenle bir bloğun madenciliği özellikle büyük zincirlerde kolay değildir.
Madenciler, inanılmaz karmaşık matematik problemini çözerek uygun olan hash’i üreten bir nonce’ı bulmak için özel yazılım kullanırlar. Çünkü nonce yalnızca 32 bit iken ve hash 256 bit olduğundan doğru olan bulunmadan önce çıkarılması gereken yaklaşık dört milyar olası nonce-hash kombinasyon vardır. Bu gerçekleştiğinde, madencilerin “altın nonce” buldukları söylenir ve blokları zincire eklenir.
Zincirde herhangi bir bloğa değişiklik yapmak, sadece değişiklik yapılan bloğun değil, sonraki tüm blokların yeniden madenciliğini de gerektirir. Bu yüzden blockchain teknolojisini manipüle etmek son derece zordur. Çünkü altın nonce’ları bulmak çok fazla zaman ve hesaplama gücü gerektirdiğinden bunu “matematikteki güvenlik” diye düşünebilirsiniz.
Bir blok madenciliği başarıyla tamamlandığında, değişiklik ağdaki tüm düğümler tarafından kabul edilir ve madenci maddi olarak ödüllendirilir.
Düğümler
Blockchain teknolojisindeki en önemli kavramlardan biri merkezi olmayışıdır. Hiç kimse, hiçbir bilgisayar veya organizasyon bir zincire sahip olamaz. Bunun yerine, zincire bağlı düğümler aracılığıyla dağıtılmış bir defter söz konusudur. Düğümler, blockchain kopyalarını tutan ve ağın çalışmasını sağlayan her türlü elektronik cihaz olabilir.
Her düğümün kendi blockchain kopyası vardır ve ağ, zincirin güncellenmesi, güvenilmesi ve doğrulanması için yeni madenciliği yapılmış blokları algoritmik olarak onaylamalıdır. Blockchainler şeffaf olduğundan, defterdeki her hareket kolayca kontrol edilebilir ve görüntülenebilir. Her katılımcıya işlemlerini gösteren özgün bir alfasayısal3 kimlik numarası verilir.
Halka açık bilgileri bir kontrol ve denge sistemi ile birleştirmek blockchainin bütünlüğünün korunmasına ve kullanıcılar arasında güven sağlamasına yardımcı olur. Esasen blockchainler, teknoloji yordamıyla güvenin ölçeklenebilirliği olarak düşünülebilir.
- nonce: Number only used once (yalnızca bir sefer kullanılan numara) ifadesinin baş harflerinden oluşur.
- hash: Değişken bir miktarda veri alan ve daha kısa, sabit uzunlukta bir çıktı üreten matematik işlemidir.
- alfasayısal: Harfler, sayılar ve noktalama işaretleri gibi diğer karakterlerden oluşan bir karakter.
Kaynak : builtin.com