Blockchain – 3.Nesil
Daha fazla karşılıklı işbirliği ve ölçeklenebilir olmanın hedeflendiği blockchainin 3. nesline giriş yapıyoruz.
Genel olarak 1. ve 2.nesil blockchainin sorunlarını “ölçeklenebilirlik”, “karşılıklı işbirliği sağlama” ve “gizlilik hakkı” olarak sıralayabiliriz.
Blockchaini daha güçlü hale getirmek adına farklı projeler oluşturularak mücadele ediliyor. 3.nesil blockchainde önde gelen projelerden bazıları Zilliqa, AION, Cardano ve EOS olarak sıralayabiliriz.
Bu projeler, blockchaini daha ölçeklenebilir hale getirmek için yeni konseptler kullanmaktan çekinmiyor. Örneğin Zilliqa, blockchain teknolojisini hızlandırmak için verileri bölümleme(sharding) teknolojisini kullanıyor. Benzer şekilde, yeni blok zinciri yan-zincir (sidechain1) teknolojisini kullanacak.
Verileri bölümleme (sharding) ve yan-zincir teknolojisine sahip bir blok zinciri daha güçlü ve ölçeklenebilir olacaktır. Dünyadaki bir çok önde gelen kuruluşlar ve hükümetler artık blockchain teknolojisine kendilerini adapte etmeye başladı. Pakistan hükümeti vatandaşlarını blockchain teknolojisini öğrenip sertifika alabilecekleri bir platform dahi kurdu.
Benzer şekilde, üniversiteler de artık müfredatlarına blockchain derslerini ekliyorlar. Merkezi sistemi olan teknolojiler kullanıcılarına yeterince gizlilik ve veri koruması sağlayamadığından dolayı blockchainin geleceği oldukça parlak. Bilindiği üzere Facebook, kullanıcılarının verilerini diğer şirketlerle paylaşıyor. Bu ve benzeri olaylar merkezi sisteme olan güveni azaltıyor.
Blockchain, hayatın her alanında problemlerimizi çözme potansiyeline sahip bir teknolojidir. Sadece finansal işlemlerle sınırlı olmayıp günlük hayatta karşılaştığımız sorunları çözmeyi amaçlayan çok sayıda blockchain uygulaması var. (Sağlık ,seçim,gayrimenkul,muhasebe vs. )
2018, ICO‘ların2 yılıydı ve artık 2019 ve 2020’leri blockchaini benimseme yılı olarak sayabiliriz . Ali Baba, Amazon, Google, Facebook gibi internet devi zaten blockchain teknolojisi üzerinde çalışmaya başladı. Facebook’un kendi kripto para birimi Libra’yı duyurması bu çalışmaların somut örneklerinden biridir.
Ali Baba, blockchain temel projesi AliPay’i zaten tanıttı. Ancak, blockchainin tamamen hayatımıza uyum sağlamasına da beklemek zorundayız.
Kripto para birimlerinden olan EOS, ICO ile 4 milyar dolar topladı.(Şimdiye kadar ki en büyük ICO) Birçok uzman, ileri teknoloji ve yüksek işlem hızı nedeniyle Ethereum’un tahtını sallayacağına inanıyor.
Dünyanın en büyük blockchain konferansı 2018’de 4.000 katılımcıya ulaştı ve Forbes’ göre finans şirketlerinin neredeyse% 15’i blockchain teknolojisini kullanıyor.
Blockchain – 4. Nesil
Blockchain 4.0 olarak da bilinen dördüncü nesil bütün piyasalara doğru hızla ilerliyor.
4.Nesil blockchain, kendinden önceki 3 neslin tüm sorunlarını ortaya çıkartıp çözüm getirmeyi planlıyor.
Birçok farklı organizasyon, çok yönlü işlevselliği olan, makul bir blockchain teknolojisi ortaya çıkarmak için çaba sarf ediyor. Kuruluşlar blockchain yeniliğini kucaklamak için hazırlığını yapmış durumda, fakat yine de daha güvenli ve adapte edilebilir bir blockchaine ihtiyacımız var.
Blockchain uygulamaları her ne kadar artış gösterse de daha baskın bir blok zincir inovasyonuna ihtiyacımız var. Çünkü 4.Nesil blockchain, müşterilerinin gereksinimlerini karşılamak için en son yapılan yenilikleri kullanıyor. Sonuç olarak diyebilir ki önümüzdeki dönemlerde “blockchain” hayatımızda tahmin ettiğimizden daha fazla yer alacak.
Sidechain1 : Bitcoin ya da diğer altcoinlerin birden fazla blockchain arasında transfer yapmasını sağlayan teknoloji.
ICO2 : İlk Koin Arzı. Kripto paralar kullanılarak yapılan bir fon toplama yöntemidir.
Kaynak: medium.com