Bilim nedir sorusuna verilecek en kısa cevap şöyledir. Bilim, kanıta dayalı sistematik bir metodoloji izleyerek doğal ve sosyal dünyanın bilgi ve anlayışının uygulanmasıdır.
‘Bilim’ kelimesi muhtemelen hepimizin aklında birbirinden farklı imgeler canlandırıyor; kalın bir ders kitabı, beyaz laboratuvar önlükleri ve mikroskoplar, teleskopla gökyüzünü inceleyen bir gökbilimci, yağmur ormanlarında bir doğa kaşifi, tahtaya karalanmış bir Einstein denklemi, köpüren deney tüpleri veya bir uzay mekiğinin fırlatılışı …
Bu görüntülerin hepsi tabi ki bilimin bir yönünü yansıtıyor, ama bize bütün resmi çizemiyor çünkü bilimin birçok farklı açısı var.
- Bilim hem bir bilgi birikimi hem de bir süreçtir. Okulda, bilim bazen bir ders kitabında listelenen izole edilmiş ve statik gerçeklerin bir koleksiyonu gibi görünebilir, ancak bu hikayenin sadece küçük bir kısmıdır. En önemlisi, bilim aynı zamanda izole edilmiş gerçekleri doğal dünyanın tutarlı ve kapsamlı anlayışlarına bağlamamız için bize izin veren bir keşif sürecidir.
- Bilim heyecan vericidir. Evrende ne olduğunu ve bugün bu düzenin nasıl yürüdüğünü, geçmişte nasıl çalıştıklarını ve gelecekte nasıl çalışacaklarını keşfetmenin bir yoludur. Bilim adamları da araştırma süreçlerinde daha önce kimsenin görmediği bir şeyi görme ya da çözme heyecanı ile motive olurlar.
- Bilim yararlıdır. Bilim tarafından üretilen bilgi güçlü ve güvenilirdir. Yeni teknolojiler geliştirmek, hastalıkları tedavi etmek ve birçok başka sorunla baş etmek için kullanılabilir.
- Bilim süregidendir. Bu doğrultuda evren hakkındaki bilgilerimizi sürekli olarak artmakta ve genişlemektedir.Ve gelecekteki araştırmalar için yeni sorulara yol açmaktadır. Yani asla “bitmeyecek” bir serüven diyebiliriz.
- Bilim, küresel bir insan çabasıdır. Dünyanın her yerinden insanlar bilim yapma sürecine katılıyor. Ve sen de bunu yapabilirsin!
Peki senin bu serüvendeki rolün nedir?
Kaynak: undsci.berkeley.edu
Kaynak: sciencecouncil.org