1960’larda Artırılmış Gerçeklik
Ivan Sutherland ve Bob Sproull, ilk ekranlı kaskı 1968’de yarattılar. Bu icada Demokles’in Kılıcı adını verdiler. Bu icat tabii ki de ilkel bilgisayar grafiklere sahip kaba bir cihazdı.

1970’lerde AR
1975’te Myron Krueger Videoplace isimli bir sanal gerçeklik laboratuvarı geliştirdi. Bilim insanı, insan hareketleri aracılığıyla dijital şeyler ile etkileşimi tasavvur etti. Bu konsept sonralarda bazı projektörler, video kameralar ve ekran görüntülerinde de kullanıldı.

1980’lerde Artırılmış Gerçeklik
Steve Mann 1980’de EyeTap adlı ilk portatif bilgisayarı geliştirdi. Bilgisayar, gözlük gibi takılacak şekilde tasarlanmıştı. Cihaz, görüntüyü kaydedip üzerine süperimpoze etkiler ekliyordu ve bunların hepsini bir kullanıcıya gösteriyordu ve kullanıcı kafa hareketleriyle cihazı yönlendirebiliyordu. Douglas George ve Robert Morris 1987’de bir baş üstü göstergesi prototipi geliştirdi. Cihaz, gökyüzünün üstüne astronomik veri ekliyordu.

1990’larda AR
“Artırılmış gerçeklik” terimi 1990 senesinde doğdu. Terime ilk olarak Boeing şirketinde araştırmacı olarak çalışan Thomas Caudell ve David Mizell’in çalışmalarında rastlandı. 1992’de ABD Hava Kuvverleri’nde çalışan Louis Rosenberg “Sanal Müştemilat” adı verilen AR sistemini yarattı. 1999’da Frank Gelgado ve Mike Abernathy öncülüğündeki bilim insanları grubu yeni bir navigasyon yazılımı test etti. Yazılım, bir helikopterden çekilmiş videodan alınan veriyi kullanarak pistler ve sokaklar oluşturuyordu.
2000’lerde Artırılmış Gerçeklik
2000 senesinde Japon bilim insanı Hirokazu Katu, ARToolKit adlı açık kaynak yazılım geliştirme kitini geliştirdi ve yayınladı. Uygulama sonralarda Adobe ile uyumlu hale getirildi. Trimble Navigation adlı şirket 2004’te kaska monte edilebilen bir açık hava AR sistemini tanıttı. 2008’de Wikitude adlı şirket Android mobil cihazları için bir AR Seyahat Rehberi hazırladı.

Günümüzde AR
2013’te Google beta Bluetooh vasıtasıyla internete bağlanabilen Google Glass adlı cihazı test etti. 2015’te Microsoft iki yeni teknoloji tanıttı: Windows Holographic ve HD hologramları görüntülemek için birçok alıcıya sahip AR gözlükleri olan HoloLens. 2016’de ise Niantic mobil cihazlar için Pokemon Go adlı oyunu yayınladı. Uygulama, oyun endüstrisine bomba gibi düştü ve daha ilk haftasında 2 milyon dolar kazandı.
Kaynak: thinkmobiles.com