Artırılmış Gerçeklik (AR) türleri
- İmleç-tabanlı AR: Özel görsel nesneler ve bunları taraması için bir kamera gerektirdiğinden görüntü tanıma olarak da adlandırılır. Bu nesne, kağıda basılmış bir kare koddan özel işaretlere kadar herhangi bir şey olabilir. AR cihazı, bazı durumlarda içeriğin konumunu saptamak için imlecin konumunu ve yönelimini de hesaplar. Böylece imleç, kullanıcıların görebileceği dijital animasyonlar oluşturur. Böylelikle bir dergideki resimler üç boyutlu modellere dönüşebilir.

Image source: Augmented Reality trends
- İmleçsiz AR: Yer-tabanlı veya konum-tabanlı artırılmış gerçeklik olarak da bilinir. Kullanıcının konumuna dayalı verileri sağlamak için GPS, pusula, düzdöner ve ivmeölçer kullanır. Daha sonra bu veri, belli bir bölgede ne tür AR içeriği göreceğinizi veya bulacağınızı belirler. Bu tür AR, akıllı telefonların ulaşılabilirliğinden dolayı genellikle haritalar ve bu haritalar üstünde yönler üretir. Uygulama alanlarının içinde etkinlikler ve bunlarla ilgili bilgiler, işletme reklamları ve akıllı yön bulma sistemi desteği de vardır.

Image source: Catchoom
- Projeksiyon-tabanlı AR: Somut yüzeylere yapay ışık yansıtır ve bazı durumlarda bununla etkileşime izin verir. Bunlar, Star Wars gibi bilim kurgu filmlerinde daha önce gördüğümüz hologramlar gibidir. Kullanıcı etkileşimini projeksiyondaki değişimler aracılığıyla algılar.

Image source: YouTube
- Süperimpozisyon-tabanlı AR: Orijinal görüntüyü tamamen veya kısmen değiştirir. Nesne tanıma bu tür için büyük bir rol oynar. Bu özellik olmadan süperimpozisyon-tabanlı AR konseptinin uygulanması imkansızdır. Bu türün örneğini IKEA’nın Katalog uygulamasında görebiliriz. Bu uygulama, kullanıcılara eşya kataloğundaki sanal nesneleri kendi odalarına yerleştirme olanağı sağlar.

Image source: Yamagata Europe
Kaynak:thinkmobiles.com