“Artırılmış Gerçeklik nedir?” ya da “Artırılmış Gerçeklik nasıl çalışır?” soruları birçoğumuz için teknik bir boyut ifade ediyor. Artırılmış gerçekliğin temelinde; imgeler, animasyonlar, videolar ve üç boyutlu modellerden oluşan belli bir veri aralığının kullanılması ve insanların sonucu hem doğal hem de yapay ışıkta görebilmesi yatıyor. Sanal gerçekliğin aksine, kullanıcılar gerçek dünyada olduklarının da farkında oluyor. Bu dünya, bilgisayarla yaratılmış görüntülerle geliştiriliyor.
Artırılmış Gerçeklik; ekranlar, gözlükler, elde taşınır cihazlar, cep telefonları ve ekranlı kasklar gibi birçok cihazda destekleniyor. Eşzamanlı lokalizasyon ve haritalama ve derinlik ölçme (nesnelerin arasındaki uzaklığı ölçen algılayıcı veriler) gibi teknolojiler de AR için kullanılıyor. AR için kullanılan diğer teknolojiler:
- Kameralar ve sensörler: Kullanıcıların etkileşimleriyle ilgili veri toplamaya yararlar. Daha sonra bu verileri işlenmesi için aktarırlar. Cihazlardaki kameralar çevreyi tararlar ve bir cihaz bu bilgiyi kullanarak fiziksel nesnelerin yerini saptayıp üç boyutlu modeller üretir. Microsoft HoloLens gibi özel kameralar da akıllı telefonlardaki fotoğraf ve video çekmeye yarayan kameralar da AR için kullanılabilir.
- Verilerin işlenmesi: Modern akıllı telefonlarda olduğu gibi, AR cihazları da bilgisayar gibi davranmalı. Artırılmış Gerçeklik cihazları, uzayda hızı, açıyı, doğrultuyu ve yönelimi vb. ölçebilmek için bilgisayarlarda olduğu gibi işlemci (CPU), grafik işleme birimi (GPU), flaş bellek, rastgele erişimli bellek (RAM), Bluetooth, kablosuz internet bağlantısı (WiFi), GPS vb. bileşenlere ihtiyaç duyar.
- Projeksiyon: AR kasklarının üstüne monte minyatür projektörler, sensörlerden veri toplar ve işlenen veriyi dijital içerik olarak görüntülenmek üzere bir yüzeye yansıtır. AR cihazlarında projeksiyonların kullanımı, ticari ürünler ve hizmetler için kullanılması için henüz tam olarak geliştirilmemiştir.
- Yansıma: Bazı AR cihazları, insanların sanal görüntüleri görebilmesine yardım etmek için aynalara sahiptir. Kameraya ve kullanıcın gözüne ışığı yansıtabilmek için bazı cihazlarda bir dizi küçük kavisli aynalar, bazılarında ise çift taraflı aynalar kullanılır. Bu yansımaların amacı düzgün bir görüntü uyumu yaratmaktır.
Kaynak:thinkmobiles.com
Artırılmış Gerçeklik nasıl çalışır sorusuna kısa bir cevap verdik. Eğer AR’nin kısa tarihçesini okumak isterseniz, bu sayfadan devam edebilirsiniz.