5G Nedir ?
5G kısaca hücresel veri teknolojisinin beşinci neslidir. Kablosuz servislerin esnekliğini arttırmak, hızını arttırmak ve gecikmeyi azaltmak için tasarlanmıştır. 5G teknolojisi teorik olarak 20 Gbps’lik bir zirve hızına sahipken, 4G’nin zirve hızı sadece 1Gbps’dir.
5G ayrıca iş uygulamalarının yanı sıra diğer (çevrimiçi oyunlar, video konferanslar, sürücüsüz arabalar gibi) dijital deneyimlerin performansını artırabilen düşük gecikme süresi vaat ediyor.
5G Teknolojisi Nedir ?
Daha önceki nesil hücresel teknoloji (4G LTE gibi) bağlantı sağlamaya odaklanırken, 5G buluttan müşterilere bağlı deneyimler sunarak bağlantıyı bir sonraki seviyeye taşıyor. 5G ağları sanallaştırılmış, yazılım odaklı ve bulut teknolojilerinden yararlanıyor.
5G ağı, hücresel ve Wi-Fi erişimi arasında kesintisiz açık dolaşım özelliğiyle değişkenliği basitleştirecek. Mobil kullanıcılar, dışardaki kablosuz bağlantılar ile binaların içindeki kablosuz ağlar arasında, kullanıcı müdahalesi olmadan veya kullanıcıların yeniden kimlik doğrulaması yapmadan ağa bağlı kalabilecekler.
5G teknolojisi, kırsal alanlarda yetersiz kalan hücresel teknolojiyi geliştirecektir. Bugün 4G teknolojisi ile sahip olunan kapasiteyi de aşacak ve şehirlerdeki bağlantıyı geliştirecektir. Yeni 5G ağları aynı zamanda yoğun, dağıtılmış erişim mimarisine sahip olacak ve daha hızlı veri işleme sağlamak adına veri işlemeyi kullanıcılara yaklaştıracak.
5G Teknolojisi Nasıl Çalışır ?
5G teknolojisi ağ mimarisindeki ilerlemeleri bizlere sunacaktır. 5G kablosuz arayüzü için standart olan 5G New Radio, 4G’de kullanılmayan spektrumları kapsayacak. Yeni antenler, çok sayıda vericinin ve alıcının aynı anda daha fazla veri aktarmasına olanak tanıyan masif MIMO (çoklu giriş, çoklu çıkış) olarak bilinen teknolojiyi içerecek. Ancak 5G teknolojisi, yeni radyo spektrumuyla sınırlı değil. 5G Lisanslı ve lisanssız kablosuz teknolojileri birleştiren birleşik, heterojen bir ağı desteklemek için tasarlanmıştır. Bu, kullanıcılar için mevcut olan bant genişliğini arttıracaktır.
5G mimarileri, ağ işlevselliğinin donanım yerine yazılımla yönetilen ve yazılım tanımlı platformlar olacak. Sanallaştırma, bulut tabanlı teknolojiler, BT ve iş süreci otomasyonu alanındaki gelişmeler; 5G mimarisinin çevik ve esnek olmasını, her zaman ve her yerde kullanıcı erişimini sağlayacak. 5G ağları, ağ dilimleri olarak bilinen yazılım tanımlı alt ağ yapıları oluşturacak. Bu dilimler, ağ yöneticilerinin, kullanıcılara ve cihazlara bağlı olarak ağ işlevselliğini dikte etmesini sağlayacak.
5G ayrıca makine öğrenmesi (ML) özellikli otomasyon yoluyla dijital deneyimleri geliştirecektir. Saniyeden daha kısa zaman içindeki yanıt sürelerine olan taleple (kendi kendine süren otomobiller için olduğu gibi) ML, derinlemesine öğrenme ve yapay zeka ile otomasyona girmek için 5G ağlarına ihtiyaç duyuluyor. Otomatik tedarik ve trafik ve hizmetlerin bu proaktif yönetimi, altyapı maliyetini düşürecek ve bağlı deneyimi artıracaktır.
5G Ne Zaman Sunulacak?
5G servisi, çeşitli ülkelerde bazı bölgelerde zaten mevcuttur. Bu erken nesil 5G hizmetlerine 5G bağımsız (5G NSA) adı verilir. Bu teknoloji mevcut 4G LTE ağ altyapısını temel alan 5G telsizidir. 5G NSA, 4G LTE’den daha hızlı olacaktır. Ancak, endüstrinin odaklandığı yüksek hızlı, düşük gecikmeli 5G teknolojisi 5G bağımsızdır (5G SA). 2020’ye kadar sunulması ve 2022’ye kadar yaygın olması bekleniyor.
5G Teknolojisinin Etkisi Ne Olacak?
5G teknolojisi, yalnızca geliştirilmiş ağ performansı ve hızının yeni bir döneminde değil, aynı zamanda kullanıcılara bağlı yeni deneyimlerde de kullanılacaktır.
Sağlık hizmetlerinde 5G teknolojisi ve Wi-Fi 6 bağlantısı, hastaların kalp atış hızı ve kan basıncı gibi temel sağlık göstergeleri hakkında sürekli veri sağlayan bağlı cihazlarla izlenmesini sağlayacaktır. Otomobil endüstrisinde, ML güdümlü algoritmalarla birleştirilmiş 5G trafik, kazalar ve daha fazlası hakkında bilgi sağlayacak; araçlar, trafik ışıkları gibi kara yollarındaki diğer araçlar ve kuruluşlarla bilgi paylaşabilecek. Bunlar, kullanıcılar için daha iyi ve daha güvenli deneyimler sağlayabilen 5G teknolojisinin yalnızca iki endüstri uygulamasıdır.
Kaynak: cisco.com